Насловна »
Квалитет млека, хигијена муже и узорковање сировог млека, јун 2019
Дирекција за националне референтне лабораторије, организује и позива вас на семинар под називом КВАЛИТЕТ МЛЕКА, ХИГИЈЕНА МУЖЕ И УЗОРКОВАЊЕ СИРОВОГ МЛЕКА, ЈУН 2019
Kако би подржали напоре у испуњавању захтева за правилну и квалитетну производњу сировог млека као и службене контроле параметара сировог млека на целокупној територији Републике Србије МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ ШУМАРСТВА И ВОДОПРИВРЕДЕ, Дирекција за националне референтне лабораторије уз подршку УНДП Србија, организује семинар под називом „КВАЛИТЕТ МЛЕКА, ХИГИЈЕНА МУЖЕ И УЗОРКОВАЊЕ СИРОВОГ МЛЕКА“.
Министарство предузима активности и улаже значајна материјална средства за унапређење квалитета производње млека у Републици Србији. У протеклом периоду обезбедили смо неопходне услове за испитивање сировог млека у Дирекцији за националне референтне лабораторије, Лабораторија за безбедност хране, хране за животиње и испитивање квалитета млека. Лабораторија је акредитована према стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017 и спроводи анализе сировог млека, користећи најсавремнеију опрему.
Циљ семинара је унапређење знања о квалитету и оцени сировог млека, факторима који утичу на резултате испитивања, правилном узорковању сировог млека, значајности спровођења контроле сировог млека у складу са законском регулативом и правилницима као и субвенционисању квалитета сировог млека на основу резултата добијених испитивањем у овлашћеној лабораторији.
Позивамо вашег представника за квалитет и оцену сировог млека. По завршеном семинару, учесницима семинара ће се издати потврда-сертификат.
Датум семинара |
24-25.06.2019. |
Место одржавања |
Дирекција за националне референтне лабораторије, Београд |
Адреса одржавања |
Батајнички друм 7 део, број 10, Земун |
Предавачи |
др Славољуб Станојевић |
програм семинара
9:00-10:00h |
Регистрација учесника |
10:00-10:20h |
Уводна реч и отварање |
10:10-10:50h |
Хигијена на фарми за производњу млека |
11:00-11:45h |
Квалитет сировог млека, утицај на хемијски састав, укупан број бактерија, број соматских ћелија, остатке антибиотика и афлатоксина |
11.45-12.00h |
Пауза |
12.00-12.30h |
Правилник о квалитету сировог млека и обавеза анализа сировог млека и Правилник о ветеринарско-санитарним условима, односно општим и посебним условима за хигијену хране животињског порекла, као и о условима хигијене хране животињског порекла. |
12.35-13.00h |
Узорковање сировог млека транспорт и чување узорака до анализе. |
13.00-13.10h |
Пауза |
13.10-13.45h |
Методе испитивања сировог млека, фактори који утичу на резултате испитивања и обезбеђивање валидности резултата. Специфични захтеви за узорковање. |
13.30-14.00h |
Дискусија |
Пријаве за семинар послати до 18.06.2019. на е-пошту svetlana.djogostanojevic@minpolj.gov.rs попуњавањем образца у прилогу.
По пријављивању добићете обавештење ког дана је ваш представник распоређен за похађање семинара.
У случају већег броја пријављених учесника семинар ће се организовати у додатним терминима. За информације контактирати радним даном на 011/377-20-94, у периоду од 10:00-12:00h