organska proizvodnja u srbiji

Organska proizvodnja u Srbiji ima tendenciju rasta. U 2011. godini, ukupna površina pod organskom proizvodnjom bila je 6.335 ha, a u 2017. godini 13.423 ha, što je povećanje za više od dva puta. Najveće površine su u Vojvodini, a najviše se gaje žitarice i industrijsko bilјe (region Vojvodine) i voćne vrste (region Šumadije i Zapadne Srbije i Južne i Istočne Srbije). Broj proizvođača je porastao sa 213 iz 2011. godine na 434 proizvođača u 2017. godini. U organsku proizvodnju je uklјučeno i 5719 kooperanata, odnosno malih proizvođača koji imaju zaklјučen ugovor o saradnji sa nekim od proizvođača i izvoznika organskih proizvoda. Izvoz organskih proizvoda u 2017. godini iznosio je 23.113.073 evra. Najviše se izvozilo u zemlјe Evropske unije (najviše u Nemačku) i to smrznuto jagodasto voće, pre svega malina. Takođe, asortiman proizvoda je danas razumlјivo širi, ali je i dalјe najviše primarnih proizvoda, neprerađenih ili sa najmanjim stepenom prerade (npr. sušeno voće).

 

2013

2014

2015

2016

2017

Obradiva površina

5355.25

7998.47

13,398.19

12,929.00

11,874.85

Livade/pašnjaci

2872.74

1549.36

1,899.82

1,428.92

1,548.28

Ukupna površina

8227.99

9547.83

15,298.01

14,357.92

13,423.13

Broj proizvođača

259

291

334

390

434

Broj kooperanata

1022

 1575

 1955

 2794

5719

Broj proizvođača (sa kooperantima)

1281

1866

2289

3184

6153


Dokumenta